مقایسه داکت اسپلیت و کولرگازی (اسپلیت)

کولرگازی (اسپلیت) و داکت اسپلیت از جهات مختلف به کولر آبی و انواع دیگر سیستم‌های تبخیری برتری دارند. این سیستم‌های تهویه مطبوع به‌خصوص برای مناطق گرمسیر ایران که شرایط جوی به‌ دلایل مختلف اجازه استفاده از سیستم‌های تبخیری را نمی‌دهد مناسب هستند.

البته استفاده از اسپلیت و داکت اسپلیت، مخصوصا مدل‌های اینورتر، به‌خاطر صرفه اقتصادی در بلندمدت و تهویه هوای مطلوب برای آسایش ساکنان، صرف نظر از شرایط جوی منطقه توصیه می‌شود.

تهویه مطبوع اسپلیت

همان‌طور که نام این سیستم تهویه مطبوع نشان می‌دهد، سیستم‌های تهویه مطبوع اسپلیت از دو بخش جدا با کارایی متفاوت تشکیل شده‌اند. کندانسور به‌عنوان یونیت خارجی اسپلیت شناخته می‌شود و وظیفه‌اش دفع حرارت تولیدی یونیت داخلی است. یونیت داخلی یا اوپراتور اسپلیت، همان پنل کولرگازی است که هوا از کویل‌های سرمایشی یا گرمایشی به محیط داخل اتاق می‌دمد. ترکیب عملکرد این دو یونیت، هوای گرم یا شرجی محیط را به هوایی خنک و مطلوب تبدیل می‌کند.

سیستم‌های مولتی اسپلیت

درصورتی که بخواهید از چند اسپلیت برای سیستم تهویه مطبوع واحد استفاده کنید، اجرای چند تهویه مطبوع اسپلیت برای یک آپارتمان به‌خاطر محدودیت‌هایی که برای نصب چندین یونیت خارجی وجود دارد، ممکن نیست. در این حالت، باید به‌فکر سیستم مولتی اسپلیت و یا VRF باشید. یونیت خارجی سیستم مولتی اسپلیت از حدود پنج اسپلیت پشتیبانی می‌کند، اما اگر بخواهید اسپلیت بیشتری را در واحد داشته باشید، باید به فکر سیستم VRF باشید که محدودیتی در پشتیبانی از تعداد یونیت‌های داخلی ندارد. به‌خاطر ظرفیت بالای این سیستم، اجرای آن تنها در واحد‌های کوچکتر صرفه اقتصادی ندارد و فقط برای واحدهای بزرگتر از 300 متر پیشنهاد می‌شود.

سیستم‌های مولتی اسپلیت و VRF با کاهش چشم‌گیر یونیت‌های خارجی، در مصرف برق صرفه‌جویی کرده و امکان استفاده همزمان از انواع سیستم‌های تهویه مطبوع مثل کولرگازی، داکت اسپلیت و غیره را فراهم می‌کنند.

سیستم‌های VRF به‌خاطر کنترل کاملی که روی دمای خروجی هر کانال دارند، می‌توانند سرمایش یک اتاق را همزمان با گرمایش اتاق دیگر تامین کنند و برای ساختمان‌های اداری و تجاری مختلف ایده‌آل هستند.

مزایای اسپلیت

تهویه مطبوع اسپلیت سرمایش بسیار مطلوبی دارد و برای محیط‌هایی که امکان استفاده از کولر آبی یا دیگر سیستم‌های تهویه مطبوع وجود ندارد یک راه حل عالی محسوب می‌شود.

  • هزینه اولیه کمتر درمقایسه با دیگر سیستم‌های تهویه مطبوع
  • مناسب استفاده در انواع محیط‌های مسکونی، اداری، تجاری و غیره.
  • کاهش رطوبت هوا (مناسب مناطق مرطوب مثل شمال یا جنوب ایران)

معایب اسپلیت

همان‌طور که در بخش بالا اشاره کردیم، تهویه مطبوع اسپلیت به‌خاطر ظرفیت کم، مناسب محیط‌های کوچکتر است. اسپلیت جریان‌ هوای زیادی جا به جا نمی‌کند و به همین دلیل گرمای کمتری را از محیط خارج می‌کند. درنتیجه اگر بخواهید از اسپلیت به‌عنوان سیستم تهویه مطبوع محیط‌های بزرگ استفاده کنید، احتمالا به چند سیستم تهویه مطبوع اسپلیت برای خنک‌ کردن محیط نیاز پیدا خواهید کرد که هزینه‌های کلی را افزایش می‌دهد.

تهویه مطبوع داکت اسپلیت

داکت اسپلیت‌ یا اسپلیت کانالی، مثل کولرگازی از دو بخش اصلی یونیت خارجی و داخلی تشکیل شده است. یونیت خارجی همان کندانسور است و یونیت داخلی هم یک فن هواساز مخفیست که در مرکز سیستم تهویه مطبوع قرار گرفته و داخل سقف کاذب نصب می‌شود. این فن داخلی می‌تواند هوای سرد یا گرم را به هر اتاقی که کانال‌کشی شده باشد منتقل کند. از دیگر بخش‌های داکت اسپلیت می‌توان به پنل کنترل اشاره کرد که وظیفه کنترل مسیر هوای خروجی کانال‌ها را برعهده دارد.

 داکت اسپلیت قدرت سرمایش بیشتری نسبت کولرگازی دارد و ویژگی منحصر به‌ فردش این است که توانایی کنترل کامل مسیر باد را به شما می‌دهد. در نتیجه، می‌توانید انتخاب کنید که هوای خنک به کدام اتاق‌ها فرستاده شود تا از اتلاف انرژی و خنک شدن اتاق‌هایی که از آن‌ها استفاده نمی‌کنید جلوگیری شود.

علاوه بر این، به‌خاطر گرمایی که یونیت داخلی تولید می‌کند، می‌توانید از داکت اسپلیت در فصل زمستان به‌عنوان سیستم گرمایشی هم استفاده کنید تا از سیستم‌های گرمایشی مثل شوفاژ بی‌نیاز شوید.

سیستم‌های اینورتر

سیستم‌های تهویه مطبوع اسپلیت و داکت اسپلیت در دو نوع ساده و اینورتر وجود دارند. تهویه مطبوع ساده، دو حالت روشن و خاموش دارند و بار کاری‌ آن‌ها فقط به‌صورت صفر و 100 عمل می‌کند. این عملکرد علاوه بر افزایش مصرف برق هنگام روشن کردن مجدد دستگاه، استهلاک آن‌ها را هم افزایش می‌دهد.

تهویه مطبوع اینورتر می‌تواند با کنترل سرعت موتور، همیشه روشن بماند و به‌لطف این ویژگی بین توان مصرفی صفر تا 100 درصد فعالیت کند. این روش عملکرد علاوه بر کاهش چشم‌گیر مصرف انرژی (به‌خاطر امکان استارت دستگاه در توان مصرفی پایین‌تر)، از استهلاک دستگاه جلوگیری کرده و همواره هوای محیط را مطلوب نگه می‌دارد. لازم به‌ذکر است که روشن بودن همیشگی تهویه مطبوع اینورتر، به‌خاطر سرعت متغیر موتور، سر و صدای کمتری نسبت به تهویه مطبوع معمولی دارد.

مزایای داکت اسپلیت

  • هزینه اولیه کمتر در مقایسه با دیگر سیستم‌های تهویه مطبوع.
  • توانایی کنترل مسیر باد سرد و گرم؛ ایده‌آل برای محیط‌های بزرگ.
  • امکان استفاده به‌عنوان سیستم گرمایشی در فصول سرد سال.
  • امکان فیلتر هوا و ضدعفونی کردن هوا به‌‌وسیله لامپ UVC.

معایب داکت اسپلیت

  • مصرف بالاتر برق نسبت به سیستم‌های تبخیری (مثل کولر آبی)
  • پیچیدگی مراحل نصب و نیاز به حضور نسبتا طولانی تیم متخصص برای نصب


متخصصین ما در تمام ساعات کاری پاسخگویی سوالات شما هستند و می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی، پاسخ تمام سوالات خود را دریافت کنید.

مقالات مرتبط