بویلر و کوره چه تفاوت‌هایی دارند؟

هر خانه از سیستم‌های مختلفی برای بهبود کیفیت زندگی ساکنین بهره می‌برد. سیستم‌های تهویه مطبوع وظیفه خنک‌ کردن هوا و کنترل رطوبت در ماه‌های گرم سال را برعهده دارند؛ آبگرمکن‌‌ شرایط را برای لذت بردن از یک دوش آب گرم محیا می‌کند؛ وقتی هم نوبت گرمایش خانه شود، احتمالا انواع کوره، دیگ بخار، پمپ حرارتی یا سیستم‌های گرمایش کف به ذهنتان خطور می‌کنند.

وقتی صحبت از بویلر (دیگ) و کوره می‌شود، بسیاری از مردم تصور می‌کنند که این دو تفاوتی با هم ندارند. با این‌که هر دو وظیفه گرمایش خانه را برعهده دارند، روش کارشان به شکل قابل ملاحظه‌ای متفاوت است و نباید آن‌ها را با دیگری اشتباه بگیرید.

اگر بخواهیم به ساده‌ترین شکل آن‌ها را توصیف کنیم: یک کوره ابتدا هوا را گرم می‌کند و سپس این هوای گرم را از طریق کانال و دریچه‌ها به اتاق‌های مختلف خانه هدایت می‌کند. در طرف دیگر، بویلر آب گرم یا بخار آب را از طریق لوله‌کشی به رادیاتور خانه شما رسانده و محیط را گرم می‌کند. درک بهتر تفاوت‌های بویلر و کوره می‌تواند کمک بزرگی به انتخاب بهترین سیستم گرمایشی برای ساختمان شما کند.

روش کار بویلر و کوره

بیشتر بویلرهای مدرن چه از نوع معمولی یا چگالشی ، از گاز طبیعی یا از گازوئیل و دیگر فرآورده‌های نفتی به‌عنوان سوخت استفاده می‌کنند. بویلرها با حرارت دادن به آب، بخار آب یا آب گرم تولید می‌کنند و با انتقال آن از طریق لوله‌ به رادیاتور، فن کویل،کویل آبگرم داکت اسپلیت یا سیستم‌ گرمایش از کف محیط خانه را گرم می‌کنند.

کوره گازی، کوره پروپان، کوره گازوئیلی و کوره الکتریکی، با گرم کردن مبدل حرارتی یا المنت گرمایشی با استفاده از احتراق یا الکتریسیته‌، هوای محیط را گرم می‌کنند. در این روش، یک فن قدرتمند هوا را به داخل کوره می‌فرستد و با عبور دادن آن از مدبل حرارتی یا المنت گرمایشی، هوای گرم را به کمک کانال‌ هوا و دریچه‌ها در اتاق‌های مختلف ساختمان پخش می‌کند.

شرایط نگهداری

برای طول عمر طولانی و حفظ حداکثر کارایی، تمام سیستم‌های گرمایشی به مراقبت و نگهداری سالیانه نیاز دارند. یک بازدید معمولی متخصص سیستم‌های گرمایشی احتمالا شامل بررسی کانال‌های هوا، خطوط انتقال سوخت و مبدل‌های حرارتی می‌شود تا هرگونه نشتی، فرسودگی قطعات، نیاز به نظافت یا روغن‌کاری کردن قطعات مهم را تشخیص دهد.

به‌خاطر این‌که بویلرها ساختمان را بدون استفاده از هوای اجباری گرم می‌کنند، نیاز کمتری به سرویس ماهیانه دارند. برخلاف بویلر، کوره‌ها باید هر 30 تا 90 روز بررسی شوند و در صورت نیاز، سرویس شوند. البته رسیدگی به کوره‌ها کار چندان سختی نیست و بیشتر صاحب‌خانه‌ها می‌توانند به‌راحتی تعمیرات مربوطه را انجام دهند.

هزینه ماهیانه

در بسیاری از موارد، هزینه اولیه خرید و نصب کوره کمتر از بویلر است اما مقایسه هزینه ماهیانه بویلر و کوره برای هر خانه چالش‌های خاص خود را دارد.

هر دو سیستم گرمایشی مدل‌های کم‌مصرف هم ارائه می‌کنند. بهره‌وری سالیانه مصرف سوخت (AFUE) در بویلرهای گازی می‌تواند تا 95 درصد بالا برود، اما عدد AFUE برای برخی مدل‌های کوره‌ گاز طبیعی به 98.5 درصد هم می‌رسد. با این‌که آمار بهره‌وری سالیانه مصرف سوخت بویلر و کوره تا حد زیادی یکسان است، هزینه واقعی شما برای گرمایش خانه می‌تواند به مواردی مثل قیمت سوخت، میزان سوخت مورد نیاز برای تامین گرمای ساختمان، نوع ترموستات، کیفیت عایق ساختمان و غیره بستگی داشته باشد.

انتخاب بهترین گزینه

اگر می‌خواهید سیستم گرمایشی ساختمان را تعویض کنید، آسان‌ترین انتخاب این است که مدل جدیدی از همان سیستم گرمایشی قبلی را انتخاب کنید. هرچند همین حالا زمان بسیار خوبی برای تغییر سیستم گرمایشی محسوب می‌شود. انتخاب بهترین سیستم گرمایشی مناسب خانه شما به درک درست تفاوت‌های بویلر و کوره و نقاط ضعف و قوت هرکدام از آن‌ها بستگی دارد. همچنین بهتر است پیش از انتخاب و خرید سیستم گرمایشی جدید با متخصصین مفتا مشورت کنید تا از هرگونه خطای احتمالی جلوگیری شود.

مقایسه بویلر و کوره

 بویلرکوره
راحتیگرمایش تابشی (نیاز به خنک‌کننده جداگانه دارد)گرمایش اجباری (با هوای مرکزی ترکیب می‌شود)
هزینههزینه اولیه بیشترهزینه اولیه کمتر
بهره‌وری انرژیتا 95 درصد AFUEتا 98.5 درصد AFUE
منبع سوختگاز طبیعی، سوخت مایع، پروپان، الکتریسیتهگاز طبیعی، پروپان، سوخت مایع، الکتریسیته
کیفیت هوای داخلآلاینده‌های موجود در هوا را پخش نمی‌کندآلاینده‌های موجود در هوا را از فیلتر عبور می‌دهد
کانال‌کشیخیربله
رادیاتورهرجا که به گرما نیاز باشدخیر
رادیاتوررادیاتوربلهخیر

مزایا و معایب بویلر

بویلرها مزایای زیادی برای گرمایش خانه شما دارند که شامل گرمایش تابشی، نیاز به نگهداری کمتر و کاهش گردش آلاینده‌های هوا در خانه می‌شود. در سمت دیگر، بویلرها هزینه اولیه بیشتری دارند؛ روند نصبشان معمولا طولانی‌تر است و احتمال نشتی یا یخ زدگی لوله‌های آب و نیاز به تعمیرشان بالاست.

مزایا و معایب کوره

کوره‌ها گزینه متداول‌تری برای تامین گرمای ساختمان هستند؛ هزینه اولیه کمتری دارند؛ سریع‌تر نصب می‌شوند و معمولا تبدیل به بخشی از سیستم کلی تهویه مطبوع برای گرمایش و سرمایش خانه می‌شوند.

مقالات مرتبط