مقایسه داکت اسپلیت و چیلر

مقایسه چیلر و داکت اسپلیت

هرکدام از سیستم‌های تهویه مطبوع نکات مثبت و منفی خاصی دارند که آن‌ها را به گزینه‌ای مناسب برای استفاده در محیط‌های مختل مثل دفاتر کاری، بیمارستان، هتل، مرکز خرید و یا منازل مسکونی می‌کند. اگر به‌دنبال سیستم تهویه مطبوع برای ساختمان مسکونی یا اداری خود هستید، احتمالا داکت اسپلیت و چیلر را به‌عنوان دو گزینه اصلی برای سیستم تهویه مطبوع ساختمان در نظر دارید. در این مطلب، این دو سیستم تهویه مطبوع را از جهات مختلف مقایسه خواهیم کرد تا بتوانید سیستم تهویه مطبوع ایده‌آل خودتان را با خیال راحت‌تری انتخاب کنید.

چیلر

این دستگاه از قطعات مختلفی مثل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور (تبخیر‌کننده)، شیر منبسط کننده و مبرد ساخته شده و در یک چرخه دائمی سیکل تبرید دمای آب را پایین نگه می‌دارد. این آب سرد شده به‌وسیله پمپ به فن کویل و یا هواساز (بسته به نوع چیلر) فرستاده می‌شود تا محیط را خنک کند. البته اگر چیلر به‌جای سرد کردن آب و فرستادن آن به هواساز، مستقیما مبرد را به آن بفرستد، دستگاه روفتاپ پکیج نامیده می‌شود. پس در مجموع خروجی چیلرها به سه دسته فن کویل، هواساز و پکیج یونیت منتقل میشود.

داکت اسپلیت

داکت اسپلیت از یک یونیت خارجی(کندانسور) و یک یونیت داخلی(هواساز) تشکیل می‌شود. یونیت خارجی داکت اسپلیت مانند چیلر از قطعات مختلفی مثل کمپرسور، کندانسور و مبرد تشکیل شده که مبرد را با لوله‌کشی مسی مخصوص به یونیت داخلی یا اواپراتور که درون سقف کاذب قرار گرفته، منتقل می‌کند.‌ این مایع خنک‌کننده که دمای آن شدیدا پایین آمده، وارد کویل اواپراتور شده و هوای داخل اتاق هم توسط فن به درون کویل دمیده می‌شود تا دمای اتاق کاهش پیدا کند.

همچنین لازم به ذکر است که در سیستم چیلر می‌توان به کمک ترموستات و تنظیم دمای فن کویل، دمای هر اتاق را جداگانه تنظیم کرد، اما در داکت اسپلیت به ازای هر یونیت داخلی یک ترموستات وجود دارد و هوای منتقل شده به اطاقها یا بخشهای مختلف از طریق کانال را با یک دما میشود تنظیم کرد. که باعث میشود داکت اسپلیت به شما کنترل خاصی برای کنترل جداگانه دمای هر اتاق ندهد، اما چیلر به لطف یونیت داخلی جداگانه برای هر بخش ساختمان، اجازه کنترل کامل دمای هر بخش را به شما می‌دهد

گرمایش

در مجموع، چیلرهای تراکمی هواخنک یا آب خنک دستگاه‌هایی هستند که فقط توانایی خنک‌کردن محیط را دارند. اما از داکت اسپلیت‌ها برای گرم کردن محیط با استفاده از سیسیتم هیت پمپ گرمایش از اواپراتور یا کویل dx دریافت کرد. که علاوه بر آن در یونیت داخلی داکت اسپلیت (اواپریتور)، علاوه بر کویل مخصوص مبرد، یک کویل مخصوص هم برای آب گرم درون هواساز تعبیه می‌شود مانند فنکویل یا هواسازی که به سیستم آبگرم نیز متصل می‌شود و هر دو سیستم آب را به کمک یک منبع‌ حرارتی گازسوز (مثل بویلر یا پکیج گازسوز) گرم کرده و به کویل دستگاه ارسال می‌کنند تا با چرخش فن هوا را گرم کنند.

سیستم‌های اضافی موردنیاز برای چیلر و داکت اسپلیت

همان‌طور که بالاتر اشاره کردیم برای دریافت خروجی سرمایش در چیلر باید از فن‌کویل یا هواساز استفاده کرد و هر دو سیستم برای گرم کردن محیط به موتورخانه یا بویلر مرکزی نیاز دارند. در سیستم‌های فن کویل دیگر نیازی به در نظر گرفتن یک کویل جداگانه برای آب داغ نیست و اگر لوله ورودی آن‌ها را به آب داغ متصل کنیم، باد گرم از دستگاه خارج خواهد شد. اما اگر بخواهیم از آب گرم برای گرمایش محیط با داکت اسپلیت استفاده کنیم، باید یک کویل مخصوص آب داغ به داکت اسپلیت اضافه شود.

مقایسه توانایی تنظیم رطوبت و فیلتر هوا

یکی از قابلیت‌های داکت اسپلیت و چیلر، کاهش یا افزایش میزان رطوبت هوای ساختمان است. داکت اسپلیت فقط می‌تواند در حالت خنک‌کننده (در تابستان) رطوبت هوا را کاهش دهد و در فصل زمستان توانایی افزایش رطوبت هوا را ندارد. اما در سیستم تهویه مطبوع چیلر می‌توان با اتصال یک دستگاه هواساز یا استفاده از چیلر به‌عنوان پکیج یونیت، تجهیزات مخصوص افزایش یا کاهش رطوبت را به دستگاه هواساز اضافه کرد تا بتوانید در تابستان و زمستان میزان رطوبت هوا را به دلخواه تنظیم کنید.

یونیت داخلی (اواپریتور) داکت اسپلیت در مقایسه با دستگاه هواساز ابعاد کوچک‌تری دارد و به‌خاطر قرارگیری یونیت داخلی داخل سقف کاذب، اضافه کردن فیلترهای جدید به آن کار دشواریست. البته برای جلوگیری از ورود ذرات درشت گرد و غبار به یونیت داخلی داکت اسپلیت، می‌توان فیلترهای فلزی (دو یا سه لایه) به آن اضافه کرد. اما در دستگاه هواساز چنین مشکلی وجود ندارد و می‌توانید براساس نیاز تمام انواع فیلتر را به آن اضافه کنید. به همین دلیل، می‌توان با نصب فیلترهای HEPA و ULPA روی دستگاه هواساز، درصد تمیزی هوا را به شکل چشم‌گیری افزایش داد.

تفاوت صدا

داکت اسپلیت، مخصوصا داکت اسپلیت‌های اینورتر، سر و صدای بسیار کمی برای ساکنین داخل ساختمان دارد، و همچنین یونیت خارجی آن می‌تواند صدای کمتری نسبت به فن‌های چیلر تولید کند اما به دلیل قرارگیری کندانسور در بیشتر واحدها در بالکن واحد همان میزان صدای کم نیز میتواند آزار دهنده باشد به همین دلیل باید پیش از تهیه چیلر و داکت اسپلیت از میزان سطح صدای آن اطمینان حاصل کنید.

مصرف برق

میزان برق مصرفی چیلر و داکت اسپلیت در دو حالت قابل بررسی است. در ساختمانهای بزرگ با چیلر مرکزی به‌ خاطر این‌که سیستم تهویه مطبوع چیلر می‌تواند تهویه هر بخش از ساختمان را به‌صورت جداگانه انجام دهد، ممکن است میزان برق مصرفی آن تا 30 درصد نسبت به داکت اسپلیت در ساختمانهای با متراژ بالا که یک چیلر مرکزی دارند کاهش پیدا کند. و اگر به‌دنبال سیستم تهویه مطبوع برای محیط بزرگ هستید، سیستم تهویه مطبوع چیلر گزینه کم‌مصرف‌تر و در نتنیجه کم هزینه‌تر برای شماست. در صورتیکه در مقایسه بین داکت اسپلیت و مینی چیلر مستقل برای هر واحد داکت اسپلیت مصرف برق به مراتب کمتری دارد چراکه مستقیم از گاز مبرد در اواپراتور استفاده میشود . سیال واسطی این وسط قرار ندارد و راندمان بالاتر رفته و مصرف برق را کمتر میکند و همچنین در حالیتی که برودت حداکثری مورد نیاز باشد (گرمای تابستان) و تمامی فن‌کویلهای واحد در مدار قرار میگیرند تعداد موتور فن‌های بیشتری کار میکنند و برق بیشتری نیز مصرف میشود ، گذشته از آن برای به گردش درآوردن آب درون فنکویلها به یک پمپ مجزا که خود آن

امیدواریم که با مقایسه مهم‌ترین تفاوت‌های داکت اسپلیت و چیلر در این مطلب به شما در انتخاب سیستم تهویه مطبوع مناسب کمک کرده باشیم.امیدواریم که با مقایسه مهم‌ترین تفاوت‌های داکت اسپلیت و چیلر در این مطلب به شما در انتخاب سیستم تهویه مطبوع مناسب کمک کرده باشیم.

مقالات مرتبط